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Assessment of the bacterial impact on the post-mortem formation of zinc protoporphyrin IX in pork meat

  • The post-mortem accumulation of the heme biosynthesis metabolite zinc protoporphyrin IX (ZnPP) in porcine muscle is associated with both a meat-inherent and a bacterial enzymatic reaction during meat storage. To estimate the bacterial impact on ZnPP formation, meat and meat-like media were investigated by HPLC-FLD (and MALDI-TOF-MS) after inoculation with a representative microorganism (P. fluorescens). Results indicate the principal ability of meat-inherent bacteria to form ZnPP in meat extracts and meat-like media, but not on the meat muscle. Thus it was concluded that the ZnPP formation in meat is due to a meat-inherent enzymatic reaction induced by porcine ferrochelatase (FECH), while the bacterial (FECH) induced reaction seems to be not significant.

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Verfasserangaben:Amin Ghadiri KhozroughiGND, Lothar W. KrohGND, Oliver Schlueter, Harshadrai Manilal RawelORCiDGND
DOI:https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.01.045
ISSN:0308-8146
ISSN:1873-7072
Pubmed ID:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29606445
Titel des übergeordneten Werks (Englisch):Food chemistry
Verlag:Elsevier
Verlagsort:Oxford
Publikationstyp:Wissenschaftlicher Artikel
Sprache:Englisch
Jahr der Erstveröffentlichung:2018
Erscheinungsjahr:2018
Datum der Freischaltung:20.10.2021
Freies Schlagwort / Tag:Fluorescence; Meat storage; Microorganisms; Post mortem chemistry; Pseudomonas
Band:256
Seitenanzahl:6
Erste Seite:25
Letzte Seite:30
Fördernde Institution:Avicenna foundation from the Federal Ministry of Education and Research - Germany
Organisationseinheiten:Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät / Institut für Biochemie und Biologie
DDC-Klassifikation:5 Naturwissenschaften und Mathematik / 57 Biowissenschaften; Biologie / 570 Biowissenschaften; Biologie
Peer Review:Referiert
Verstanden ✔
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