Barton radical reactions of 2-C-branched carbohydrates
- Barton esters have been introduced into the side chain of carbohydrates with high yields in only a few steps from easily available glycals. Their radical reactions afford 2-C-methyl and 2-C-bromomethyl hexoses, pentoses and disaccharides in good yields in analytically pure form. Since the Barton esters have been synthesized by an oxidative radical addition and their transformations by reductive radical processes, our results demonstrate the power of such reactions in carbohydrate chemistry.
Verfasserangaben: | Tukaram M. Pimpalpalle, Jian Yin, Torsten LinkerORCiDGND |
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DOI: | https://doi.org/10.1039/c1ob06370g |
ISSN: | 1477-0520 |
Titel des übergeordneten Werks (Englisch): | Organic & biomolecular chemistry : an international journal of synthetic, physical and biomolecular organic chemistry |
Verlag: | Royal Society of Chemistry |
Verlagsort: | Cambridge |
Publikationstyp: | Wissenschaftlicher Artikel |
Sprache: | Englisch |
Jahr der Erstveröffentlichung: | 2012 |
Erscheinungsjahr: | 2012 |
Datum der Freischaltung: | 26.03.2017 |
Band: | 10 |
Ausgabe: | 1 |
Seitenanzahl: | 7 |
Erste Seite: | 103 |
Letzte Seite: | 109 |
Fördernde Institution: | University of Potsdam |
Organisationseinheiten: | Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät / Institut für Chemie |
Peer Review: | Referiert |