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Interactions between lysozyme and wine components

  • The addition of lysozyme amounting to 1000 mg/l wine does neither effect its total phenol content (Folin-Ciocalteu-Method), nor wine colour (measured by extinction at 512 nm) nor its antioxidative capacity (TEAC-Assay). No covalent binding of wine phenols to the enzyme was observed during lysozyme addition, although non-covalent interactions are possible. Lysozyme activity is not influenced by the presence of malvidin-3-glucoside and resveratrol in model experiments, whereas pH and ethanol content produce a corresponding alteration in lysozyme activity. With regard to red wine, a significant effect was noted in the presence of wine components.

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Verfasserangaben:Kai EggertGND, Harshadrai Manilal RawelORCiDGND, Martin S. Pour Nikfardjam, Jürgen KrollGND
ISSN:0012-0413
Titel des übergeordneten Werks (Deutsch):Deutsche Lebensmittel-Rundschau : DLR
Verlag:Behr
Verlagsort:Stuttgart
Publikationstyp:Wissenschaftlicher Artikel
Sprache:Deutsch
Jahr der Erstveröffentlichung:2006
Erscheinungsjahr:2006
Datum der Freischaltung:12.05.2020
Freies Schlagwort / Tag:antioxidative capacity; colour; lysozyme; lysozyme activity; red wine; total phenol content
Band:102
Ausgabe:10
Seitenanzahl:7
Erste Seite:472
Letzte Seite:478
Organisationseinheiten:Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät / Institut für Ernährungswissenschaft
DDC-Klassifikation:5 Naturwissenschaften und Mathematik / 57 Biowissenschaften; Biologie / 570 Biowissenschaften; Biologie
Peer Review:Referiert
Verstanden ✔
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