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Interactions between lysozyme and wine components
- The addition of lysozyme amounting to 1000 mg/l wine does neither effect its total phenol content (Folin-Ciocalteu-Method), nor wine colour (measured by extinction at 512 nm) nor its antioxidative capacity (TEAC-Assay). No covalent binding of wine phenols to the enzyme was observed during lysozyme addition, although non-covalent interactions are possible. Lysozyme activity is not influenced by the presence of malvidin-3-glucoside and resveratrol in model experiments, whereas pH and ethanol content produce a corresponding alteration in lysozyme activity. With regard to red wine, a significant effect was noted in the presence of wine components.
Verfasserangaben: | Kai EggertGND, Harshadrai Manilal RawelORCiDGND, Martin S. Pour Nikfardjam, Jürgen KrollGND |
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ISSN: | 0012-0413 |
Titel des übergeordneten Werks (Deutsch): | Deutsche Lebensmittel-Rundschau : DLR |
Verlag: | Behr |
Verlagsort: | Stuttgart |
Publikationstyp: | Wissenschaftlicher Artikel |
Sprache: | Deutsch |
Jahr der Erstveröffentlichung: | 2006 |
Erscheinungsjahr: | 2006 |
Datum der Freischaltung: | 12.05.2020 |
Freies Schlagwort / Tag: | antioxidative capacity; colour; lysozyme; lysozyme activity; red wine; total phenol content |
Band: | 102 |
Ausgabe: | 10 |
Seitenanzahl: | 7 |
Erste Seite: | 472 |
Letzte Seite: | 478 |
Organisationseinheiten: | Mathematisch-Naturwissenschaftliche Fakultät / Institut für Ernährungswissenschaft |
DDC-Klassifikation: | 5 Naturwissenschaften und Mathematik / 57 Biowissenschaften; Biologie / 570 Biowissenschaften; Biologie |
Peer Review: | Referiert |