TY - JOUR A1 - Schweigert, Florian J. ED - Kollodzeiski, Ulrike ED - Hafner, Johann Evangelist T1 - Hässlich aber gut BT - Insekten als Nahrungsmittel – Warum wir uns ekeln JF - Du sollst nicht essen: Warum Menschen auf Nahrung verzichten – interdisziplinäre Zugänge Y1 - 2024 SN - 978-3-98740-007-0 SN - 978-3-98740-008-7 U6 - https://doi.org/10.5771/9783987400087 SP - 47 EP - 59 PB - Ergon Verlag CY - Baden-Baden ER - TY - BOOK A1 - Kollodzeiski, Ulrike A1 - Hafner, Johann Evangelist A1 - Lippert, Rachel N. A1 - Bartelmeß, Tina A1 - Schweigert, Florian J. A1 - Bigalke, Bernadett A1 - Krochmalnik, Daniel A1 - Sancı, Kadir A1 - Kardas, Arhan A1 - Dietzel, Irene A1 - Yilmaz, Rümeysa A1 - Olhoeft, Netanel A1 - Struß, Lukas ED - Kollodzeiski, Ulrike ED - Hafner, Johann Evangelist T1 - Du sollst nicht essen BT - Warum Menschen auf Nahrung verzichten – interdisziplinäre Zugänge N2 - Zwar sind Menschen biologisch gesehen Allesesser, dennoch gibt es keine Gemeinschaft, die alle ihr zur Verfügung stehenden Nahrungsmittel voll ausschöpft. Immer wird etwas nicht gegessen. Warum wir nicht essen, was wir nicht essen – das beleuchtet dieser Sammelband aus neuro-, ernährungs-, gesellschafts- und religionswissenschaftlicher Perspektive. Ein „religiöser Nutriscore“ gibt Auskunft über die wichtigsten Verzichtsregeln in Judentum, Christentum und Islam. Eine Fotostrecke veranschaulicht, wie bestimmte Speisen zu Festen und Feiertagen zu einem heiligen Essen werden. Nicht zuletzt werden Wege aufgezeigt, wie Menschen, die verschiedene Speiseregeln befolgen, dennoch zusammen essen können – inklusive Praxistest in der Unimensa. KW - Speisegebot KW - Ernährungsgewohnheit KW - Religiöses Leben KW - Judentum KW - Christentum KW - Islam Y1 - 2024 SN - 978-3-98740-007-0 SN - 978-3-98740-008-7 U6 - https://doi.org/10.5771/9783987400087 EP - 172 PB - Ergon Verlag CY - Baden-Baden ER - TY - JOUR A1 - Schweigert, Florian J. A1 - Reimann, J. T1 - Micronutrients and their Relevance for the Eye - Function of Lutein, Zeaxanthin and Omega-3 Fatty Acids JF - Klinische Monatsblätter für Augenheilkunde N2 - Micronutrients play an important role in function and health maintenance for the eye. Especially lutein, zeaxanthin and omega-3 fatty acids perform remarkable functions: lutein together with zeaxanthin forms the macular pigment, these carotenoids filter out the damaging blue light component from the sunlight as well as the ultraviolet light which leads to improved contrast sensitivity and less problems with screen glare. Furthermore, the macular pigment has antioxidant and anti-inflammatory effects. The omega-3 fatty acids also possess anti-inflammatory effects and, when converted into neuroprotectin, they protect against oxidative induced apoptosis in the retina. They are also responsible for the fluidity and supply to the photoreceptor membrane. These properties are important for the prevention and treatment of degenerative eye diseases like age-related macular degeneration. However, older people are often not sufficiently supplied of micronutrients in their diet. Because the supply of nutrients can hardly be achieved by dietary change, the additional intake in the form of food supplements is useful in this age group. Scientific studies have shown the positive effects of supplementation with micronutrients such as lutein/zeaxanthin, vitamin C, vitamin E, zinc and omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid (DHA and EPA). Currently available nutritional products are based in part on the ingredients of the ARED study (Age Related Eye Disease Study). According to more recent studies formulations containing lutein and omega-3 fatty acids in physiologically meaningful doses without additional beta-carotene should be preferred. 10 to 20 mg of lutein and zeaxanthin represent a safe daily dose Regarding to the context above, beta-carotene in high doses plays a minor role to the eye and is especially critical for the health of smokers. This paper summarises the functions of the presented micronutrients in the eye and can assist ophthalmologists in advising their patients. KW - AMD KW - lutein KW - omega-3 fatty acids KW - macular pigment density KW - micronutrients KW - dosage recommendation Y1 - 2011 U6 - https://doi.org/10.1055/s-0029-1245527 SN - 0023-2165 VL - 228 IS - 6 SP - 537 EP - 543 PB - Thieme CY - Stuttgart ER - TY - JOUR A1 - Baumane, Anita A1 - Buchholz, Ingeborg A1 - Schweigert, Florian J. T1 - Einfluss unterschiedlicher Fette auf die Akkumulation von ß-Carotin bei der Ratte Y1 - 1997 ER - TY - JOUR A1 - Siegling, Christiane A1 - Schweigert, Florian J. T1 - Die Verteilung von Vitamin A und Retinol-Bindungs-Protein im Reproduktionstrakt der Sau und im Schweineembryo Y1 - 1997 ER - TY - JOUR A1 - Raila, Jens A1 - Buchholz, Ingeborg A1 - Schweigert, Florian J. T1 - Untersuchungen zur Vitamin-A-Bindung im Harn von Hunden Y1 - 1997 ER - TY - JOUR A1 - Kerti, A. A1 - Baumane, Anita A1 - Buchholz, Ingeborg A1 - Schweigert, Florian J. T1 - Untersuchungen zur Verteilung von Vitamin A im Reproduktionstrakt der Wachtel, Coturnix coturnix japonica Y1 - 1997 ER - TY - JOUR A1 - Baumane, Anita A1 - Wahren, M. A1 - Gürtler, H. A1 - Schweigert, Florian J. T1 - Einfluß einer Eisenapplikation auf den Gehalt an Vitamin A, E und C im Plasma von Ferkeln Y1 - 1997 ER - TY - JOUR A1 - Raila, Jens A1 - Eisenach, C. A1 - Buchholz, Ingeborg A1 - Schweigert, Florian J. T1 - Verteilung von Vitamin A und Retinol-Bindungs-Protein (RBP) in verschiedenen Geweben von Caniden Y1 - 1997 ER - TY - JOUR A1 - Bok, V. A1 - Schweigert, Florian J. T1 - Untersuchungen zum Einfluß unterschiedlicher Vitamin A-Gehalte im Futter auf die Konzentration von Vitamin A im Plasma und die Ausscheidungen von Vitamin A über den Harn von Hunden Y1 - 1997 ER -